Veiligheid
Om ervoor te zorgen dat het vluchtvoertuig veilig kan worden gebruikt, wordt er rekening gehouden met verschillende aspecten. Deze zullen hieronder kort worden behandeld.
Aandrijftechnieken
Om tot een zo goed mogelijk eindontwerp te komen zijn er in het marktonderzoek verschillende aandrijftechnieken vergeleken, namelijk:
- Handaandrijving met ketting
- Voetaandrijving met ketting
- Vliegende Hollander
- Hefboomaandrijving
Stabiliteitshoek
Om de stabiliteit van het vluchtvoertuig te vergroten kan er worden gekeken naar de stabiliteitshoek van de voorvork. Er geld namelijk, hoe groter de stabiliteitshoek, hoe stabieler het voertuig1. Hiervoor is gekeken naar de stabiliteitshoek van de voorvork van een fiets, en deze hoek bedraagt 20°. De voorvork van het vluchtvoertuig wordt onder dezelfde hoek gezet.

Figuur 1: Stabiliteitshoek.
Lampen
Gezien worden en zelf goed kunnen zien in een noodsituatie is erg belangrijk, vandaar dat het vluchtvoertuig is voorzien van een voor- en achterlamp en eventueel enkele reflectoren.
Helm
Voor de veiligheid van de vluchtende persoon is het dragen van een helm een vereiste.
Rem
Omdat het vluchtvoertuig tijdens het vluchten snel tot stilstand moet kunnen worden gebracht, zal er een rem moeten worden toegevoegd aan het ontwerp.
Materialen
Het is van belang dat het vluchtvoertuig stevig en licht is, dus zou aluminium op basis daarvan een goed materiaal zijn. Tijdens het vervaardigingsproces zal echter gebruik worden gemaakt van lastechnieken en aluminium kan niet worden gelast. Daarom is ervoor gekozen om gebruik te maken van roestvrijstaal (RVS), wat erg stevig is, gelast kan worden en niet roest.
1 - Dijk, Thomas van. (2007). Iedereen een fiets op maat. Delft integraal, 3, pag. 8-12.
Maak jouw eigen website met JouwWeb